Uppdatera husfasaden – med rätt färgval

Både målningssystem och färgval är viktiga faktorer när du ska måla om fasaden. Till väsentliga punkter hör också andra aspekter som att inte skapa irritation hos grannar samt att få fasaden att smälta in i övrig atmosfär. Den ska nämligen följa dig i många år framöver.

1. Välj rätt färgtyp

Innan du frestas vid tanken på att botanisera hos färghandlarna, ska du först ta reda på rätt typ av färg. Huset bör nämligen målas om med samma variant som tidigare. Har du använt slamfärg ska du således inte byta och samma princip gäller alkydfärg och andra typer. Kulör kan du naturligtvis ändra på, men komponenter och innehåll bör vara desamma som tidigare – annars kan problem uppstå.

2. Undvik för starka färger

Även om du är en våghalsig person så kan fiaskot vara uppenbart när hela fasaden är ommålad. Ofta ser färgen snygg ut i provet men gör att du kanske får en smärre chock vid projektets färdigställande. Enligt statistik är den största anledningen till besvikelse vid ommålning av husfasaden, att en för stark kulör använts. Begrunda ditt val mer än en gång.

3. Utgå från närområdet

Spatsera runt i området, ta en titt på grannarnas hus och dra en slutsats baserat på sunt förnuft. Vad passar in och inte? Många gånger kan du också få guidning av din färghandlare på orten som kan tipsa om populära nyanser.

Envisas du trots allt med att välja en iögonfallande färg, så kolla med din kommun först så att du inte bryter mot några regler och får grannskapet på dig inom kort. Ett chocklila hus kanske ter sig som en cool idé inne i huvudet, men i verkligheten är succén sällan given.

En snabb avrundning

När du ska måla om din husfasad bör du inte ta ut svängarna alltför mycket även om du självklart inte ska inskränka dina val till den milda grad att du blir uttråkad av att stå med penseln i handen när du ser ner i färgburken. Håll dig bara inom de givna ramarna så bör allt gå vägen.