Bättre akustik med en ny vardagsrumsmatta

När hemmet ska ges en ny look eller det börjar bli dags att renovera, är det lätt att missa detaljerna som gör helheten balanserad. Ofta är det väggar och tak som har fokus – men man bör absolut inte missa golven. Ett snyggt golv innebär en fungerande bas för övrig inredning och är därmed inget som bör förbises. I Sverige är det inte så vanligt, till skillnad från exempelvis Storbritannien, att använda sig av en heltäckande textilmatta i ett rum. Istället används lösa mattor i olika former och storlekar, som placeras ut på golvet i rummet. Förutom rent estetiskt har mattor andra egenskaper som också är av vikt – exempelvis när det handlar om akustik.

Ett tips för att åstadkomma en så skön akustik i rummet som möjligt, där ljud dämpas effektivt, är att lägga en så stor matta som möjligt. På så sätt har inte ljudet lika stor möjlighet att studsa omkring i rummet och ljudnivån blir därför mycket mer behaglig. Det här blir uppenbart inte bara när du lyssnar på musik eller ser en film med hemmabioljudet på hög volym, utan också när ni sitter och för ett vanligt samtal i rummet. Genom att eliminera ”oljudet” blir du inte lika trött; du har lättare att slappna av och trivas i rummet.

För allra bäst resultat bör du förstås satsa på vardagsrumsmattor som täcker så stora delar av rummet som möjligt, men beroende av rummets disposition kan du behöva skaffa flera olika mattor som du placerar ut efter tycke och smak. Självklart ska det samtidigt se snyggt ut; det är sällan lyckat att stapla en mängd mattor på varandra. Flytta runt mattorna för att försöka komma fram till vilken kombination och placering som fungerar bäst. Ytterligare ett tips är att lägga tid på ett rum i taget, så att du verkligen blir nöjd.