Ett vardagsrum i drömstil

Ditt vardagsrum ska inte bara locka till social gemenskap inom familjen utan även få gäster att känna sig välkomna och hemmastadda när de tar plats i soffan. Vardagsrummet kan ibland hamna i skymundan när kök, sovrum och badrum tar all energi och inredningslust, men här följer några råd på hur du skapar ett vardagsrum som blir lika inbjudande som resten av ditt hem.

Möbler som är sköna att sitta i

Att ha stela soffor och minimalistiska fåtöljer kan falla många i smaken men ibland passar de faktiskt bättre i ett inredningsmagasin än för gäster. Man vill ju gärna undvika träsmak och onda ryggar efter en lång TV-kväll eller ändlösa diskussioner runt bordet. Välj bekväma möbler att sitta i och komplettera gärna med en matta i fluffig stil som värmer inte bara fötterna utan hela rummet. Mattans textur kan gärna ha en avvikande sådan gentemot möblerna för en smart kontrast.

Lek med texturer

Att välja samma material och textur i ett vardagsrum kan lätt ge intrycket av att allt är inhandlat från samma kollektion. Våga bryta av med mixade material och udda former för att skapa en mer intressant känsla. Material och detaljer i ropet just nu är:

  • Sammet
  • Flätat läder
  • Rustika naturmaterial
  • Glasdetaljer

Enhetlig bakgrundsfärg med roliga färger eller mönster i detaljerna

Oftast blir det mer rofyllt med en viss färg på väggar och en liknande på möblerna för att sedan leka med grällare färger och mönster på detaljer – som kuddar, filtar, gardiner, tavlor, ljusstakar, sittpuffar, glasföremål och växter vilket bidrar till den ombonade känslan. I detaljerna kan du även vara mer utsvävande beträffande former om dina basmöbler är av det enklare stuket.

Låt ljuskällorna göra grovjobbet

Det går inte att nog påpeka hur belysningen är A och O för en trivsam miljö och speciellt i vardagsrummet kan du verkligen mixa med både ljussättningar och lampor. En stor taklampa som passar till övrigt möblemang bör väljas med omsorg men slå även på stort med ljusstakar, golvlampor och spotlights som du kan varva med till fest, hemmakvällar och romantiska stunder.