Att tänka på vid val av soffa

Förutom sängen är soffan den möbel som får flest påhälsningar. Ensamma tv-kvällar, fester och romantiska möten på tu man hand – en soffa bör väljas med omsorg och vara bekväm, snygg och slitstark. Ta fram anteckningspennan och blocket och skriv ned följande tips inför köpet av ny soffa.

1. Provsitt mer än en gång

Undvik att köpa en soffa online om du inte har provsuttit den i butik först. I värsta fall kan du få hem en stenhård möbel som ger träsmak i baken redan efter 10 minuter. Men dra inte gränsen vid provsittning – provligg, testa svikten och känn hur kuddar och armstöd känns. En soffa har olika hårdhetsgrad, vilket är den gemensamma nämnaren mellan en soffa och en säng. Därför upplever vissa en hård soffa som bättre medan andra föredrar en mjukare variant.

2. Tänk på storleken

Soffans storlek är väsentlig beroende på hur många personer som ska vistas i den med jämna mellanrum. Har du ofta besök, är ni en stor familj, har ni en hund som gärna gör anspråk på en egen hörna, eller är du singel och vill krypa upp i en mindre modell? Om du ofta får gäster kan en bäddsoffa vara ett lämpligt alternativ. Andra trendiga modeller är dagbäddar, hörnsoffor samt schäslonger som är en lite lyxigare mix av en fåtölj och en soffa. Soffstorleken avgörs naturligtvis också av utrymmet i bostaden.

3. Materialet

Materialet i soffan berättar mycket om mjukhet, framtida underhåll och hållbarhet. Dunsoffor kräver kontinuerlig översikt och varsamhet men håller hög klass. Polyester och kallskum är vanligare och billigare och duger gott och väl till någon som inte är alltför krävande. Möbeltyget bör inte heller nonchaleras. Naturmaterial såsom bomull, lin, läder och ull är dyrare, och syntetiska material är ofta mer slitstarka.

Slutord

Det är betydligt fler komponenter som spelar in vid val av soffa, och möbelns design är förmodligen det som toppar listan. I slutändan är det alltid helhetsbedömningen och magkänslan som avgör samt en kompromiss om ni är flera som ska dra nytta av soffan.