Så inreder du arbetsrummet

Idag blir det allt vanligare att man arbetar hemifrån eller att man tar med sig jobbet hem på kvällen. För att man ska kunna koncentrera sig och arbeta effektivt, är det då viktigt att man har en plats som man trivs på där man kan sitta och arbeta. Med ett trevligt arbetsrum kommer vardagen att bli mycket enklare.

Så gör du arbetsrummet till ett rum där du vill vara

Ett arbetsrum kan vara mycket mer än ett rum med en dator och ett skrivbord. Med lite planering kan det bli till en oas i hemmet, där man både kan koppla av och arbeta. Fundera över i vilka miljöer du brukar kunna koncentrera dig bäst och känna dig lugnast. Är det i naturen? I så fall kan du fylla rummet med växter. Välj en tapet som anknyter till naturen. Med snäckor och ett akvarium kan du skapa en känsla av att vara vid havet. Upplever du det som lugnade att fly in i böckernas värld? Fyll rummet med bokhyllor!

Fundera också över hur du föredrar att sitta när du arbetar. Man behöver inte alltid sitta vid ett skrivbord. En del upplever att de koncentrerar sig bättre när de ligger ner. Därför kan det vara en bra ide att skaffa en soffa. Det är alltid en fördel att kunna variera sig. På det sättet kan du också använda arbetsrummet för att koppla av, till exempel för att läsa.

Andra saker som man kan tänka på är ljudet och ljuset i rummet. Med många olika lampor kan du styra belysningen bättre, än med en eller två starka lampor, och det skapar en trevligare atmosfär i rummet. Helst ska arbetsrummet vara så ljudisolerat som möjligt, då det kan vara störande om för mycket ljud tar sig in. Det kan också vara en bra ide att investera i ett par bra högtalare så att man kan lyssna på musik om man tycker om det.