3 tips inför mattköpet

Mattor är inte bara vackra inredningsdetaljer – de bidrar till värme, ljuddämpande effekter och läckra designklickar. Om man har brist på möbler i ett rum, kan det ofta räcka med att ersätta tomrummet med en snygg matta som ”utfyllnad”. De här tipsen bör du ha i åtanke vid ett eventuellt mattköp.

1. Mattan är länken som kopplar ihop möblemanget

En matta som ingår i ett rum med möbler, fungerar många gånger som underlag för en soffgrupp, bord, stolar, fåtöljer eller liknande. När du väljer matta bör du fundera på vilka möbler som ska stå ovanpå, vilket gör att du måste ta hänsyn till mattstorlek och nyans/färg/mönster. Det är inte snyggt om mattan är för liten och stolar och bord knappt får plats. Tänk också på att mattan ska anpassas, även om du faller för annorlunda mönster och detaljer. Låt gärna fantasin flöda men inom rimliga gränser.

2. Fotografera rummet och ta med till mattaffären

I mattaffärer finns det ofta så många modeller och exemplar att du kan bli tokig för mindre. En bra idé är då att bifoga ett fotografi på mattans eventuella plats som hjälper till att välja rätt, alternativt underlättar för personalen i butiken att guida dig rätt.

3. Undvik flera likadana mattor i samma rum

Många kunder har tendens att falla för en matta och vill således köpa en likadan att lägga bredvid den befintliga. Här enas många specialister och inredare att man bör tänka om. Det blir tårta på tårta som inte riktigt håller måttet. Välj istället en liknande matta med ett något annorlunda mönster som smälter in men ändå ger ett varierat intryck.

Avslutande ord inför mattköpet

Oavsett om du älskar mattor eller om du är en person som helst vill ha kala golv och har följt med till mattaffären motvilligt, så kan ovanstående tips vara behjälpliga. Lyssna gärna på personalen i butiken – både vad gäller design, storlek och kvalitet. Det finns många oskrivna regler angående mattor som naturligtvis inte behöver följas, men som ger ett finare rum om du gör det.